28 Ekim 2016 Cuma

Tahinli Çörek


 Miis gibii taze ev yapımı tahinli cevizli çörek .. Tam kış için sağlıklı bir lezzet. Tahin yemeyen küçük afacanlar için iyi bir tarif . :)

Tahinli Çörek

Tahinli Çörek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:
2 su bardağı un
1 çay bardağı ılık süt
1/4 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
1/2 yemek kaşığı kuru maya
1/2 yemek kaşığı toz şeker
içi için:
1, 5 su bardağı tahin
3/4 su bardağı toz şeker
ceviz, fındık, fıstık parçaları(isteğe göre)

üzerine:
1 adet yumurta sarısı
bolca susam
Tahinli Çörek Tarifi Yapılışı

Kuru mayayı, ılık süt ve toz şekerle karıştıralım ve 5 dk bekletelim.
Elenmiş unu karıştırma kabına alalım ve ortasını açalım sonra kuru maya karışımını dökelim. Oda sıcaklığında beklettiğimiz tereyağı ve sıvı yağını hamura ekleyelim.
Hamuru yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan bir hamur yoğuralım.

Hazırladığımız hamurun üzerini nemli bir mutfak beziyle örttükten sonra oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirelim.
Çöreklerin iç harcı için ayrı bir kapta tahin ve toz şekeri karıştıralım. İçerisine fındık, ceviz ve fıstık paraları da ekleyip tekrar karıştıralım.

Mayalanıp kabaran hamuru unlanmış mutfak tezgahı üzerine alalım.
Altı eşit parçaya ayırdığımız hamuru, yuvarladıktan sonra bir merdane yardımıyla tezgah üzerinde açalım.
İç kısımlarına tahinli toz şeker karışımı sürdüğümüz hamurları, rulo şeklinde saralım.


Aynı işlemi tüm hamurlara uyguladıktan sonra oda sıcaklığında 30 dakika daha mayalandıralım.
Mayalanan hamurları bir parça daha uzattıktan sonra bir ucundan alarak kendi etraflarında sardıralım, hamurları diğer uç kısımlarını alt taraflarına bastırarak sabitleyelim.

Hazırladığımız çörekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp, bolca susam serpiştirelim.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 20 dakika kontrol ederek pişirelim ve sıcak ya da ılık olarak servis edelim.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder