13 Haziran 2017 Salı

Saygı Duruşu: Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Yüksek miktarda el emeği içeren bir tarifle geldim. O biir yaz akşamlarının vazgeçilmezi, buzdolabında her daim bulunması gereken çerez niyetine sürekli yenebilen, aah aah bir sarma saran olsa da yesek dedirten bir tarif. :)))

Haydi söyle onu nasıl sevdiğimi☺☺

Kim sevmez ki zaten mis gibi zeytinyağlı yaprak sarmasını? :) Zeytinyağlılara kuş üzüm ve dolmalık fıstık çok yakışıyor, bu tarifte de kulandım.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

1 kg taze yaprak

İçi İçin:
5 adet soğan,
4 su bardağı pirinç,
3 çay bardağı zeytin yağı ya da ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı nane
2 yemek k. kuru üzüm(siyah dolmalık kuru üzüm)
1 paket dolmalık fıstık
Tuz
Kaynamış su(yağını daha çok koyduğumuz için suyu az koyduk)

üzerine: limon dilimleri

Yaprak Sarma Tarifi'nin Yapılışı

Taze yaprakları  kaynar suya batırıp, yapraklar sararana kadar bekletip, suyunu elinizle sıkın.

İçi için; soğanları ince şekilde doğrayın.
Pirinçleri iyice yıkadıktan sonra suyunu süzün.
Tencereye zeytinyağını ya da ayçiçek yağını koyup soğanları koyup hafif pembeleşene kadar kavurun.
İçine pirinçleri ilave edip ve 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun.

Daha sonra 1 su bardağı kaynamış suyu, tuzu ilave edip kısık ateşte pirinçler biraz diri kalacak şekilde pişirin. Dolmalık kuru üzümleri sıcak suda biraz bekletin ve onları da harca ekleyin.
Hazırladığımız harç ılıyınca naneyi ilave edin. Ayrı küçük bir tavaya biraz sıvıyağ koyup dolmalık fıstıkları bu yağda biraz kavurun ve dolma harcına ekleyip karıştırın.

Yaprakların saplarını koparın.
Yaprakları açın ve içine 1 tatlı kaşığı kadar hazırladığınız harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın. (çok sıkı ya da bol sarmayın. )
Tencerenin dibine ayırdığınız bir iki yaprakları dizin.

Üzerine sardığımız dolmaları sıralayın. Üzerine limon dilimleri koyun.
Sarmaların üzerini tabakla kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ilave edin.
Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Sarmalar piştikten sonra tencerenin kapağını açın.
Sarmalar ılıdıktan sonra servis tabağına alın.

Afiyet Olsun. :)



Küçük bir not:

Aynı dolma içiyle bizim gibi zeytinyağlı biber dolması da hazırlayabilirsiniz. :) Bunun için dolma biberlerin sap kısımlarını kesip çekirdeklerini temizleyin. İçini zeytinyağlı olduğu için biraz bolca doldurun. Üzerine dilimlediğiniz domates parçaları kapatıp tencereye dizin ve tencereye su ekleyip pişirin.

Afiyet olsun. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder