9 Temmuz 2014 Çarşamba

fıstık ezmeli içi akan kek





  • Çikolatalı kek için;
  • 100 gr bitter çikolata
  • 100 gr sütlü çikolata
  • 2 adet yumurta
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 8 çorba kaşığı pudra şekeri / 110 gr pudra şekeri
  • 4 çorba kaşığı tereyağı / 100 gr tereyağı
  • 2 çorba kaşığı un / 35 gr un
  • Fıstık ezmesi için;
  • 100 gr tuzlu yer fıstığı
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • Süslemek için
  • Kakao
Fırını 200 dereceye fansız altlı üstlü modda ayarlayın. 100 gr yerfıstığını geniş bir fırın kabına alın ve ısınıp yağını çıkartması için 4-5 dakikalığına fırına yerleştirin. Fıstıklar iyice ısındıktan sonra çıkartıp, sıcağı sıcağına Valso mutfak doğrayıcısına ekleyip, çekin. Önce toz haline gelecekler, çekmeye devam ettikçe fıstığın yağı ortaya çıkacak ve püre haline dönüşecek. Fıstıklar krema kıvamına gelince Valso’nun içine 1 tatlı kaşığı pudra şekeri ekleyip tekrar çalıştırın, çok güzel bir doku elde edeceksiniz. Eğer isterseniz şeker oranını da arttırabilirsiniz.
Sufle için güzel bir çikolata karışımı yapacağız. Ben bu karışımın yarısını sütlü yarısını bitter çikolata ile yapmayı tercih ettim. Siz arzu ettiğiniz şekilde yapabilirsiniz. 100’er gr bitter ve sütlü çikolata karışımını Ben Mari usulü eritin. Eritme işleminde ocağınızın altının kısık olmasına özen gösterin. Her ne kadar çikolata ateşe değmese de her zaman yanma ihtimali vardır. Çikolata eriyince içine 100 gr, yani yaklaşık 4 çorba kaşığı tereyağı ekleyip birlikte erimeye ve parlaklaşmaya başlamalarını için bekleyin.
Uygun bir kaba 2 yumurta ve 2 yumurta sarısı ekleyip güzelce çırpın. İyice karışan yumurtaların içine 8 çorba kaşığı, yaklaşık 110 gr pudra şekerini yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam edin. Artık çikolatayı da yumurtalı karışıma ekleyebilirsiniz. Güzelce homojen kıvama gelen karışıma 35 gr, yaklaşık 2 çorba kaşığı elenmiş unu ekleyip son bir kez güzelce karıştırın. Bu ölçüden 4 kişilikten fazla sufle çıkıyor bir tane daha yok mu kavgası çıkmayacak, herkes epey mutlu olacaktır.
Sufleleri pişirmek için metal kap tercih edin. Sufleler kaplara yapışmasın diye iyice yağlayıp, her tarafını güzelce unlayın. Bütün kaplar için yarım çorba kaşığı un yeterli olacaktır. Birini unladıktan sonra arta kalan unu diğer kaba aktarıp, bütün kapların iyice unlandığından emin olun. Fırında suflelerin rahatça kabarabilmesi için kabınızda 1 parmak kalana kadar çikolata karışımından koyup, üzerine 1 çay kaşığı fıstık ezmesi ekleyin. Fıstık ezmesi kendi ağırlığı ile yavaş yavaş aşağı inecek ve çikolataların arasında gözden kaybolacak. Bu şekilde sufleler pişmeye hazır olacak. Hepsini bir fırın tepsisine alıp tek seferde fırına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırının ortasında 10-12 dakika, dışı kıtır içi yumuşacık kalacak şekilde pişirin. Servis ettikten sonra üstüne kakao serpin. Hem sıcak hem soğuk keyifle yiyebileceğiniz bir tatlınız olacak.
Biraz daha fazla pişirerek daha kek kıvamında olmasını da sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder