29 Mart 2015 Pazar

taze soğanlı mercimek köftesi



ellerinden öper: mercimek köftesi :)

Taze Soğanlı Mercimek Köftesi
Taze Soğanlı Mercimek Köftesi Tarifi'nin Malzemeleri

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı ince bulgur
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1, 5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
Dilediğiniz miktarda pul biber
1 çay bardağı sıcak su
1, 5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1, 5 tatlı kaşığı tuz
Marul veya roka
Taze Soğanlı Mercimek Köftesi Tarifi'nin Yapılışı

1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyalım.

Tencerenin kapağını aralık bırakın.

Mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatalım.

2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın. üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştıralım. Kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletelim.

Bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alalım. Bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları biraz kavuralım. 1, 5 yemek kaşığı biber salçasını ve 1, 5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyelim. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştıralım.

En son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatalım. Bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyelim. Tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatalım.

5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayalım. Bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyalım. Bunları bir kenara koyalım. Derin kaptaki karışımınıza 1, 5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. Yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyelim.
2-3 dakika daha yoğuralım.

(köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verelim.

(çiğ köfte şekli olabilir) servis tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirelim.

Afiyet olsun. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder