20 Nisan 2015 Pazartesi

HER YEMEĞİN BİR HİKAYESİ VARDIR... :)

Bugünden itibaren her yemeğin bir hikayesini bloğumda payşalacağım. Her olayın bir nedeni olduğu gibi her yemeğin de bir hikayesi var. Evet, hem de ne hikaye! Kimisi komik bir olaydan, kimisi bir arsa meselesinden kimi de garipsenecek bir davadan... Yedikçe lezzetlerini okudukça hikayelerini tatmak dileğiyle... :)

İşte ilk hikayeli yemeğimiz: DÜĞÜR'ÜN HİKAYESİ



Aslında Erzincan'ın Düğülcük yemeğiyle kardeş sayılırla kendileri. Herneyse geçelim hikayemize. :)

Dügürün ilginç de bir hikâyesi var.

Elazığ'da iki köy arasında bir arazi yüzünden anlaşmazlık çıkar ve her iki köy de bu arazinin kendilerine ait olduklarını iddia ederler. Mesele mahkemeye intikal eder. Mahkeme heyeti meseleyi halletmek için bir çözüm bulur. Kararlaştırılan bir gün ve saatte her iki köy halkı da yemek yapıp getirecek, yemeklerin sıcaklıkları kontrol edilecek ve hangi köyün yemekleri daha sıcak ise onların köyü bu araziye daha yakın kabul edilecek ve arazinin onların köyüne ait olduğu ortaya çıkacaktır.
Belirlenen gün gelir; her iki köy yemeklerini hazırlar. Köyleri araziye daha uzak mesafede olan köy halkı dügür yapıp getirir, Dügür zor soğuyan bir yemek olduğu için onların yemeklerinin daha sıcak olduğu görülür. Diğer köy halkının yaptıkları yemekler ne kadar sarılıp sarmalanmışsa da dügür'e göre daha soğuktur ve arazi dügür yemeği yapan köye verilir. Köylüler dügür vesilesi ile bu araziyi köylerine dahil ettirirler.

İşte hikâyeli bu yemeğin tarifi:

* 50-100 gr ufak doğranmış kuyruk yağı
Tümünü Yasla
* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı-tereyağı karışımı (kuyruk yoksa bu karışım 6-7 yemek kaşığı olacak)
* 1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
* 1 yemek kaşığı kadar domates-biber salçası karışımı
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 3 yemek kaşığı irmik
* 1 çorba kasesi düğü (ince bulgur)
* 5 çorba kasesi su (kuyruk yoksa biri et suyu olabilir)
*Acı seviyorsanız pulbiber.

Yapılışı:

Kuyruk yağını ve diğer yağı kavurun. Soğanı ekleyip kavurun. Kuyruk iyice kavrulmalı. Salçayı koyup kavurun. Sonra düğü-irmik-tuz ve suyu ekleyin ve karıştırın. Kaynayınca altını kısıp kapalı kapakla düğüler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Söndürünce beş on dakika dinlendirip servis yapın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder