22 Nisan 2015 Çarşamba

HÜNKAR BEĞENDİ'NİN HİKAYESİ :)



Bugünkü hikayeli yemeğimiz: HÜNKAR BEĞENDİ  Bakalım neymiş hikayesi??? :)

Hünkar Beğendi Yemeği

İsmini duyunca tarhana çorbasında olduğu gibi bir hünkarın (sultan) beğenisi ile meşhur olmuş bir yemek sanmayın. Peki işin aslı nedir. Bu yemek ne zaman, nasıl bu adı almış? İstanbul’a Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz’i ziyarete gelen Fransız İmparatoriçesi Eugenie için Dolmabahçe Sarayının mutfaklarında ana malzemesi et olan bir yemek pişirilir. Bu ziyaret sırasında Eugenie’in hem İstanbul’ a hem saraya hem Sultan’a hem bu yediği ana yemeğe hayran kaldığı, yemeğin lezzetini dilinden düşürmediği söylenir. Aslında Osmanlı Hünkarı değil İmparatoriçe beğenmiş bu et yemeğini. Ama bizim dilimizde imparatoriçe yerine hünkar tabiri yer etmiş. İyi ki hünkar demişler kadına yoksa mutfağımızda imparatoriçe beğendi diye bir yemek olacaktı! :)

kaynak:http://bilgiokulu.net/yemek-hikayeleri/


gelelim tarife:  

Malzemeler
Beğendi için:
5 Adet Patlıcan
1.5 Çorba Kaşığı Un
1.5 Su Bardağı Süt
1 Limon
2 Çorba Kaşığı rendelenmiş Kaşar Peyniri

Et malzemesi:
500 gr kuşbaşı et
2 Adet Domates
2 Adet Soğan
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Çorba Kaşığı Sirke
2.5 Su Bardağı Sıcak Su
Tuz , Kekik

Yemeğin Tarifi  

Tencereye etleri alıp, etler bıraktığı suyu çekene dek kavurun. Ardından tereyağını, küçük kesilmiş soğanları ekleyin. 3 dakika daha kavurun. 1 çorba kaşığı sirkeyi ilave edin. Rendelenmiş domatesleri, kekiği, sıcak suyu ve en son tuzu ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirin.

Patlıcanları ateşte közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra limonlu suda 5 dakika bekletin. Suyunu iyice süzün. Keskin bir bıçak yardımıyla çok ince kıyın.

Tereyağını bir tavada eritin. 1.5 çorba kaşığı unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Sürekli karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Karışım koyulaştığında ateşten alın. İnce kıyılmış patlıcanları, tuzu, rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Hızla karıştırıp, servis tabağına alın. Üzerine eti koyarak, servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder