27 Nisan 2015 Pazartesi

Perde pilavının hikayesi



Perde pilavının hikayesi

LEZZETİ KADAR HİKAYESİ DE GÜZEL OLAN EŞŞİZ BİR LEZZETTİR KENDİSİ. :)

Perde pilavı bir düğün yemeğidir. Badem erkek, fıstık kız evladını sembolize eder.

Lezzet boyutu kadar kültürel anlamları da bulunduğumuz sofraları gözümüzde başkalaştırır.
Perde pilavına baktığımızda bunun güzel örneklerinden birini görürüz.
Perde pilavı bir düğün yemeğidir.
Badem erkek, fıstık kız evladını sembolize eder
Perde pilavının malzemelerine bakınca, evlenen çifte lezzetle yapılan dolaylı bir temennide bulunulduğunu görürürüz: Pilavın içindeki badem erkek evladı, fıstık kız evladı, karabiber acı günleri, üzüm tatlı günleri sembolize eder. Üzerindeki hamur işi ise ailenin sırlarının aile içinde kalması gerekliliğini vurgular.
Toplumun yaşamın inceliklerini yemeklere işleyişini görmek ne kadar hoş değil mi?



tarif:

Bir çay bardağı yoğurt
Bir çay bardağı sıvı yağ
Bir çay bardağı tavuk suyu
1 yumurta
1 tatlı kaşık tuz
Aldığı kadar un
Pilav için:
Çam fıstığı
Kuş üzümü
150 gram badem içi,
Karabiber ,Tuz
1kg pirinç
1 tavuk

Tarif

Tavuk iyice haşlanır ve suyuna pilav pişirilir.
Ayrı bir kapta kabukları soyulmuş badem ve çam fıstığı hafif yağda pembeleştirilir.
Soğutulmuş pilava l avuç badem, çam fıstığı, kuş üzümü, karabiber konup karıştırılır.
Un, yoğurt, yumurta, tavuk suyu yoğrularak yumuşak bir hamur haline getirilir.
İki bezeye ayrılır, üste konulacak beze daha küçük olur.
Kubbe şeklindeki bakırdan imal edilmiş özel perde pilav tenceresinin içine katı yağ sürülür, bademler istenilen şekiller verilerek üzerine dizilir.
Hamur açılarak tencere içinedikkatlice yayılır.
İçine bir sıra pilav, bir sıra parçalanmış tavuk dizilir.
İşlem pilav bitene kadar devam eder.
En üstte kalan hamur açılarak kapak olarak kapatılır ve kenarları sıkıştırılır.
3-4 parça fındık büyüklüğünnde margarin ve ya tereyağ sürülür üzerine.
Önce açık olarak pişirilir.
Üzeri kızarınca tencerenin kapağı kapatılır.
200C fırında her yanı kızarana kadar pişirilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder