21 Nisan 2015 Salı

TARHANA'NIN HİKAYESİ



Yemek hikayeleri paylamaya devam ediyoruz. Faydaları saymakla bitmeyen kış aylarının vazgeçilmezi olan TARHANA bakalım nasıl bulunmuş? :)

TARHANA'NIN HİKAYESİ

Tarhana Yemeği

Tarhana nasıl bulunmuş? Bu besleyici çorbayı kim, nasıl bulmuş? Bir gün hanımın biri elindeki malzemelerle yemek yapmaya koyulmuş. Yoğurt, domates, biber, soğan gibi temel gıda ürünlerini bir kasede karıştırırken bir taraftan da kızgınlık içinde kavga ettiği eşini düşünüyormuş. Bu arada eşinin geldiğini mutfak camından görmüş ve o sinirle çorbayı pencereden dışarıya fırlatmış. Mutfak penceresinin hemen önünde ekmek tahtası varmış. Malzemelerin çoğu bu tahtanın üzerine dökülmüş. Günler geçmiş ve bir gün kadın ekmek yapmak için tahtayı almaya gittiğinde üzerindeki kurumuş olan karışımı görmüş. İsraf olmasın diye bu kuru kırıntıları toplayıp, suyla karıştırıp pişirmiş. Akşam hanımın beyi ilk defa gördüğü bu yemeği çok beğenmiş. Anadolu’da tarhana çorbası böyle doğmuş ve ninelerimizin, annelerimizin vazgeçilmez yemeği olmuş.
(KAYNAK: http://bilgiokulu.net/yemek-hikayeleri/ )


İşte böyle bu şahane lezzet de meğer bir tartışma ve sinir halinden çıkıp sonsuz bir şfa kaynağı ve lezzete dönüşmüş. afiyet olsun efendim. :)

TARHANA ÇORBASI TARİFİ:

4 çorba kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı nane
5 su bardağı su
Yeteri kadar tuz

Nasıl Yapılır:
Tarhana çorbasının faydalarını saymakla bitmedi gibi lezzetli bir şekilde hazırlayarak yapabilirsiniz.
Tarhana üzerine biraz su ilave edilerek bekletilir. Tarhana suyun içinde eriyecektir.
Bu sırada margarini tencereye ilave ederek eritin. Pul biber ilave edilerek kavrulmaya başlanır.
Su ve tarhana ilave edildikten sonra karıştırarak kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya başladıktan sonra nane eklenerek kaynatmaya devam edilir.
Yaklaşık 45 dakika boyunca kaynatmanız gerekecek. Kaynama işleminden sonra servis tabaklarına koyarak servis edebilirsiniz.  AFİYET OLSUN. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder